2015. november 30., hétfő

Az a mitikus fehérje I.

Néhány évvel ezelőtt még elképzelni sem tudtam, hogy rendszeresen a napi étkezésem része lesz a fehérje shake. Mindig is bizalmatlanul pislogtam az edzőteremben a nagy, legtöbbször fekete festékesbödön-szerű holmik felé és tényleg nem értettem, mi szüksége van azokra a porokra. Ma már azonban tudom, mekkora szerepe van egy minőségi fehérjekészítménynek az egészséges táplálkozásban.


Nem célom tudományos értekezést írni, sem pedig biológia órát tartani, de fontosnak tartom, hogy kicsit pontosítsuk az ismereteinket a fehérjéről.

A fehérje olyan alaptápanyag, amelyből rengetegre van szüksége egy emberi szervezetnek, hiszen nem csak energiát szolgáltat a test számára, hanem építi is azt.

Melyek a magas fehérjetartalmú ételek? A feldolgozás mértéke és módja, valamint az adalékanyagok befolyásolják az élelmiszerek fehérjetartalmát, de nagyon nem lőhetünk mellé akkor, ha minőségi keménysajtokat, minél kevésbé zsíros színhúsokat, tenger gyümölcsit, halakat, csonthéjas gyümölcsöket, szóját, tojást, babot, lencsét vagy akár borsót fogyasztunk. Minél kevésbé feldolgozott a fehérjeforrásunk és minél kevésbé zsíros a húsunk, annál jobb!

  
Egy olyan embernek, aki semmilyen fizikai terhelésnek nincs kitéve – azaz kb. csak ül a számítógép előtt és maximum lélegzik egész nap – 0,8 gramm fehérjét kellene bevinnie testsúlykilogrammonként naponta. Azaz egy 70 kg-os embernek 56 gramm/ nap az adagja.

Azonban ha már valaki a szemkörzésen és a távolba nézésen kívül mást is csinál, netalán még pötyög is valami a klaviatúrán, érdemes 1 grammal számolnunk testsúlykilogrammonként. 

Egy bármilyen sportot űző személynél ez az érték 1,5 maximum 2 gramm.

Egy nehézatlétánál, amatőr testépítőnél nyugodtan számolhatunk 2-2,5 grammal is, de ha versenyzőről van szó, minimum 3 gramm az adag.

Szóval egy átlagos, hobbi szinten heti 4-5x sportoló 70kg-os ember napi fehérjeszükséglete kb. 140 gramm/ nap. Tehát itt szó nincs izomépítésről, nehéz fizikai megterhelésről, ez pusztán annyi, amivel a teste jól tud működni, regenerálódni.

Még egy adat, ami érdekes lehet, aztán ígérem, befejezem a matekozást. J Egy étkezésnél maximum 50 grammnyi fehérjét tudunk úgy bevinni, hogy az be is épüljön. Ennél többre semmilyen hiper-szuper minőségi, extra adag marhahús beburkolása esetén sem vagyunk képesek. A divatos csirkemellről pedig ne is beszéljünk J Ha pedig egy átlagos személy napi táplálkozási rutinját megfigyeljük, a szükséges értéknek sajnos még csak a közelében sem vagyunk.


Ezután beláthatjuk, hogy természetes módon nem tudunk annyi fehérjét bevinni, amennyire egy egészséges szervezetnek a normális működéshez szüksége lenne. És itt jönnek a képbe a bizarr porok a festékes vödörből: a táplálék-kiegészítők.


A következő bejegyzésben végigveszem a különböző típusú fehérjéket, és azt is megnézzük, milyen szempontok alapján érdemes választanunk a több száz piacon kapható termék közül. Ha érdekel Titeket, tartsatok akkor is velem! J



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése